Kedves Szülők!

on .

Iskolánk valamennyi diákjáról elmondható, hogy az elmúlt időszakban felelős magatartást tanúsítottak, iskolánk járványügyi intézkedéseit fegyelmezetten betartották.

Tudjuk, hogy mindez a szülők támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg. Köszönjük Önöknek!

Az elmúlt három hét tapasztalata azt mutatja, hogy az intézményünk megszokottnál szigorúbb járványügyi intézkedéseinek, különösen a maszk viselésének köszönhetően a bejelentett fertőzések száma visszaesést mutat a szeptemberi hirtelen esetszámokhoz képest.

Folyamatosan azon dolgozunk, hogy az oktatást zavartalanul folytathassuk intézményi keretek között.

Az őszi szünetben mindenre kiterjedő fertőtlenítő nagytakarítást fogunk végezni.

Arra kérjük iskolánk dolgozóit és diákjait, hogy lehetőség szerint kerüljék a szünetben a zárt térben tartott nagy létszámú rendezvényeket.

Továbbra is számítunk együttműködésükre!

Nagyon jó pihenést és feltöltődést kívánunk az őszi szünetre!

Molnár Tünde

     igazgató

'56-os megemlékezés

on .

A Rákóczi Szövetség az idei rendkívüli körülményekre tekintettel október 22-én megemlékezését a budapesti Műegyetemről közvetíti. Emlékünnepségükbe a Kárpát-medence 56 városa élőképekben kapcsolódik be, ahol a Rákóczi Szövetség középiskolás tagjai emelik fel az 1956-os lyukas zászlót. A megemlékezéshez iskolánk is csatlakozik. Ezzel szeretnénk kifejezni a magyar fiatalok nemzeti összetartozását és tiszteletét a forradalom hősei előtt.

 

kollazs 1022

Iskolánk védőszentjének ünnepe 2020.október 8.

on .

Minden év október 8-án Magyarok Nagyasszonya, iskolánk védőszentjének ünnepén lelki napot tartunk iskolánk diákjainak.

Ebben a tanévben az alsó évfolyamok táncos dicsőítésen vettek részt a tornateremben Labantné Cservenyák Katalin tanárnő, valamint Dorgai Dorina és Tárkányi Melitta 12. évfolyamos diákok vezetésével. A kézműves foglalkozáson különböző rajzos technikákkal az örvendetes és a dicsőséges rózsafüzér titkait járták körül és készítették el. Ezeket Gábor atya a napot lezáró Szentmisén megáldotta. Az elkészült alkotásokból Gimnáziumunk aulájában egy mini kiállítást rendeztünk.

A felsős gimnazisták önismereti-, élmény- és templompedagógiai, valamint életvédelmi foglalkozáson vettek részt Biczó Balázsné Emese néni, Martonné Fekete Rita és Labantné Cservenyák Katalin tanárnők vezetésével. Svidróné Grallert Marianna tanárnő pedig a Szentföldre „vitte el” a gyerekeket egy előadás keretében. A 8. és a 11. évfolyamos diákjaink zarándokoltak. A kisgimnazisták Ft. Kovács József atya vezetésével keresztutat jártak a Kálvárián, a nagygimnazisták pedig a Mária út egy szakaszát járták és elmélkedték végig.

Minden kollégának köszönjük az aktív közreműködést iskolánk védőszentjének ünnepén!

Szolgálatot teljesítő kollégák beszámolói

Ft. Holló Gábor

A lelki napon lehetőségem nyílt arra, hogy a 12. évfolyamos diákokkal szentségimádást végezzek az iskola kápolnájában. Az egy-egy órás imaalkalmak egy buzdítással és rövid bevezető ismertetéssel kezdődtek, hogy mi is történik akkor, amikor a szentségi Jézus jelenlétében időzünk, mire figyeljünk, és hogyan legyünk jelen az Úr számára, hogy Ő meg tudjon szólítani bennünket. A szentségkitétel után gitárral kísért dicsőítő dalokkal és vezetett imákkal igyekeztünk megnyílni Isten szeretetének. Az alkalmak alatt, valamint azok után is az volt a határozott érzésem, hogy a jelenlévők közül többen valóban át tudták magukat adni a szentségi jelenlétnek, és megtapasztalták azt a csodát, hogy Jézus Krisztus ma is élő, tevékeny és képes a bensőnket eltölteni a belőle fakadó örömmel, békével és reménységgel.

Ft. Salai Szabolcs

A zarándoklat életünk része: nemcsak helyben és térben történő változtatásról van szó, hanem lelki átalakulásról, megújulásról is. Így indultunk el a 11. évfolyammal Mária énekeket énekelve a szemerkélő esőben a Fráterből Görömbölyre, felajánlva a különböző élethelyzeteket és szándékokat a szívünkben. Ahhoz, hogy egy zarándoklat révbe érjen, szükséges hozzá a jó Isten kegyelme és a zarándokok összetartása is. Így volt ez most is: köszönet azoknak a fiataloknak akik, a keresztet felváltva vitték elől vagy a láthatósági mellényt viselő diákoknak, akik a kereszteződésekben segítették zarándok csapatunk gondtalan áthaladását. Az elmélkedésekben bátorítást kaptunk arra, hogy habár háborog olykor körülöttünk vagy lelkünkben is a világ, de Isten mint jó tervező erősnek és képesnek teremtett meg minket arra, hogy ezekben a nehéz helyzetekben bátrak és reményteljesek maradjunk, hisz ő velünk van, ha mi ezt igazán akarjuk, és ha Őt választjuk életünk mozgatórugójának. Kívánom mindnyájunknak, hogy a nehéz napokon is Istenfélő szeretetében megmaradjunk, és Vele együtt igaz céljainkba érjünk!

Nt. Fórizs István

A 11. évfolyam tanulóival gyalogos zarándoklaton vettünk részt. Reggel 8 órakor Ft. Holló Gábor atya és Ft. Salai Szabolcs atya áldásával indultunk a zarándoklatra az iskola kápolnájából. Az első állomás a Miskolc-Avasi Református Templom volt, ahol rövid templomismertetőt és áhítatot tartottunk. Innen az Avasi kilátó felé folytattuk utunkat, majd a hegyről már lefelé ereszkedtünk a Hejőcsabai Görögkatolikus kápolnához, amit Dorcsinec László mutatott be kiemelve a görögkatolikus sajátosságokat.

Végül a görömbölyi római katolikus templomba mentünk, ahol a zarándoklatot szentmisével zártuk Ft. Tóth István atya szolgálatával.

Biczó Balázsné Emese

A lelki napon a 11.C osztály tanulóival az életvédelem témakörén belül a következő kérdésekre kerestük a választ: az embrió az első pillanattól fogva önszerveződő, folyamatosan fejlődő élőlénynek tekinthető-e? Az ember élete a fogantatás pillanatában kezdődik-e? Személynek tekinthető-e az embrió, vannak-e jogai?

Majd röviden áttekintettük a különböző fogamzásgátlószerek hatásmechanizmusát. Kitértünk a természetes családtervezési módszerek adta lehetőségek fontosságára.

Személyes történeteken keresztül kaptunk betekintést olyan döntésekbe, ahol a válsághelyzet ellenére az anya elfogadta, „igen”-t mondott a gyermekre, akit Isten mint ajándékot bízott rá. A foglalkozás végén megérkeztünk Mária istenanyaságához. Mária „legyen”-je, a hit legtisztább „igen”-je. Mária igenje által született a Gyermek.

Medveczky Krisztián

Lelki napunk egyik állomása a Fráter-terem volt, ahol 12. évfolyamos tanulóink a kedvelt közösségi alkalmazások adatvédelmi szabályairól szóló interaktív beszélgetésen vettek részt. A beszélgetés során a résztvevők elmondása szerint sok olyan új információt szerezhettek, amelyek fényében körültekintőbben használják a jövőben ezeket a nap mint nap alkalmazott programokat, és körültekintőbbek lesznek személyes adataik védelmével kapcsolatban.

DSC03000 COLLAGE

JÁRVÁNYÜGYI ELJÁRÁSREND

on .

Kedves Szülők!

A koronavírus elleni védekezés minél hatékonyabb megszervezése érdekében a következő eljárásrend lép életbe Gimnáziumunkban 2020. október 1-jétől.

Kérjük a szülőket, hogy írásban küldjenek tájékoztatást (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), amennyiben gyermeküknél vagy a családban koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van.

Fontos változás 2020. október 1-től: az országos óvintézkedéseknek megfelelően iskolánkba csak testhőmérséklet-mérés után léphet be valamennyi diák és dolgozó.

A maszk használata a közösségi terekben és október 1-től a tantermekben is kötelező. Kivételt képez a testnevelés óra és az udvar.

Az EMMI által kiadott intézkedési terv javaslatait követve, az alábbiakban foglaltuk össze a szükséges intézkedéseket.

Jelen intézkedési terv módosításig vagy visszavonásig marad érvényben, a módosítására a járványügyi helyzet alakulásától függően, a tapasztalatok figyelembevételével kerül sor. A módosításról a szülők értesítést kapnak.

  • A tanulók 2020. szeptember 1-jén tájékoztatást kaptak az iskolában érvényben levő egészségvédelmi intézkedésekről és szabályokról (kisfilm és szóbeli tájékoztatás formájában).
  • Az iskola dolgozói megismerték az EMMI által kiadott eljárásrendet, illetve az iskola saját eljárásrendjét.
  • Az iskola helyiségeinek és használati eszközeinek teljes körű fertőtlenítése megtörtént a tanév kezdete előtt
  • Az intézménybe csak egészséges diák és dolgozó léphet be.
  • A szülők a hivatalos ügyeket telefonon, illetve e-mailen intézzék!
  • Az őszi úszásoktatás szünetel.
  • A délutáni (nem tanórai) sportfoglalkozások, valamint az iskolai kórusok próbái átmenetileg szünetelnek.
  • Az intézménybe csak szájat és orrot eltakaró maszkban, kézfertőtlenítés és testhőmérséklet mérés után lehet belépni.

Miskolc, 2020. október 1.

TÁJÉKOZTATÁS TESTHŐMÉRSÉKLET-MÉRÉSRŐL

on .

Tájékoztatjuk az érintetteket, hogy az országos tisztifőorvos 2020. szeptember 30-án meghatározta az intézménybe történő belépéshez megengedett testhőmérséklet mértékét és a testhőmérséklet-mérést követő eljárásrendet.

Az országos tisztifőorvos határozatának értelmében:

Az intézménybe való belépéshez a testhőmérséklet nem érheti el a 37,8 °C-ot.

Azt a kiskorú tanulót, akinek az intézménybe való belépéskor a testhőmérséklete 37,8 °C, a többi tanulótól el kell különíteni, és a testhőmérséklet mérését tizenöt (15) perc elteltével meg kell ismételni.

Amennyiben a megismételt mérés esetén a testhőmérséklet eléri a 37,8 °C-ot, erről a szülőt vagy a törvényes képviselőt haladéktalanul tájékoztatjuk.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló 431/2020. (IX. 18.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 4. §-a értelmében, a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény szerinti köznevelési intézménybe, valamint a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény szerinti szakképző intézménybe a Korm. rendelet 5. § (1) bekezdés a)–c) pontjában meghatározott személy (az ott foglalkoztatott, az ott szükséges karbantartási, illetve javítási munkát végző és a jogszabályon alapuló kötelezettség teljesítése céljából érkező személy), illetve a nagykorú tanuló csak abban az esetben léphet be, ha a testhőmérséklete nem haladja meg az országos tisztifőorvos által meghatározott mértéket.

Nagykorú tanuló esetén is értesítjük a szülőt vagy a törvényes gondviselőt.

Figyeljünk egymásra!

Miskolc, 2020. október 1.

Molnár Tünde
igazgató sk.

FELVÉTELI ELJÁRÁS, TEHETSÉGGONDOZÓ FOGLALKOZÁS

on .

Tisztelt Szülők, kedves Diákok!

A jelenlegi vírushelyzet mindenkit hatalmas kihívások elé állított, sajnos mi sem tudjuk megtartani a szokásos tehetséggondozó foglalkozásunkat.

A felvételi eljárással kapcsolatban minden információt igyekszünk megosztani iskolánk honlapján.

A központi írásbeli felvételire segítséget jelenthet az elmúlt évek feladatsorainak áttanulmányozása, megoldása. Ezek a feladatsorok az alábbi linken érhetőek el:

https://www.oktatas.hu/kozneveles/kozepfoku_felveteli_eljaras/kozponti_feladatsorok

A beiskolázással kapcsolatos feladatok, határidők a 2020/2021. tanévben ezen a linken érhetőek el:

https://www.oktatas.hu/kozneveles/kozepfoku_felveteli_eljaras/tajekoztato_felvetelizoknek/2020_2021beiskolazas/beiskolazas_feladatok_idopontok

Tehetséggondozó foglalkozás

on .

Tisztelt érdeklődők!

Sajnálattal tudatjuk, hogy a járványhelyzet miatt idén a tehetséggondozó foglalkozásokat nem tudjuk megtartani.

Megértésüket köszönjük!

ADATFELMÉRÉS- SZÜLŐI NYILATKOZAT

on .

Tisztelt Szülők!

Az iskolában fel kell mérni a hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű tanulók létszámát, valamint azokat, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek.  Kérjük, hogy a csatolmányban található nyilatkozatot kitöltve küldjék be gyermekükkel az iskola titkárságára, a szükséges határozatokkal együtt.

Együttműködésüket köszönjük!

Csatolmányok:
Download this file (Nyilatkozat.pdf)Nyilatkozat.pdf201 kB