Trentó

Trentó

Iskolánk a trentoi Celestino Endrici Érseki Gimnáziummal 2004-ben létesített cserekapcsolatot. A kapcsolatfelvételt követően tanári delegációk látogattak egymáshoz, hogy kidolgozzák a konkrét terveket, s megismerjék a partneriskola kínálta lehetőségeket.

Miért pont Trento?
Trento ( Trident ) városa Észak-Olaszországban található, Trentino-Alto Adige régióban, mely terület egykor az Osztrák-Magyar Monarchia része volt. Történelmünk így némiképp összekapcsolódik. Vallási tekintetben pedig adott volt a két iskola azonos jellege.

Az elmúlt néhány évben különböző projekttémákat dolgoztunk fel diákjainkkal. Különlegessége a cserének, hogy bizonyos tantárgyak tekintetében elméleti oktatás fejében, mi gyakorlati tudással is bővíthettük az olasz diákok ismereteit. Így például a rajzos projekt keretein belül sok-sok új ismerettel gazdagabban térhettek haza az olasz és magyar diákok. Természetesen minden elméleti tudás gyakorlativá is válhatott a különböző kirándulások és műhelymunkák során.

Volt lehetőségünk egymás iskolai életének és oktatási rendszerének megismerésére is. Ilyenkor felfedezhetjük a hasonlóságokat és ötleteket meríthetünk a különbözőségekből. Természetesen minden utunk bővelkedett látnivalókban, így bejárhattuk a partner várost és szűkebb, tágabb környékét is.

Az elmúlt esztendőben tanárcserére került sor, ahol olasz, spanyol és német kollégákkal nyílt lehetőség a projektmunkák tervezéséhez és lebonyolításához kapcsolódó szakmai tapasztalatcserére. Ezáltal módszertani ismereteink is bővülhettek.

A csoportlétszám általában az adott év tematikájától, illetve a vendéglátó diákok számától függ. Így idáig 15-20 fővel utazhattunk.

Nyelvileg több síkon fut a kapcsolat, hiszen eddig angolul és németül beszélő diákjaink vettek részt a kapcsolatban. Örömteli, hogy az idei évtől iskolánkban választható nyelv lett az olasz, így bővülhet résztvevőink köre.

A projektek mindig írásos (iskolaújságban közölt cikkek ) és szóbeli (önképzőkör) beszámolókkal zárulnak, illetve kiállítást rendezünk az iskola aulájában.

A cserekapcsolatnak köszönhetően diákjaink tudása nemcsak nyelvileg gyarapodik, hanem látókörük is bővül, nem beszélve az új személyes kapcsolatokról.