Autó tudósok - NTP-MTTD-18-0146

A rendezvényről szóló beszámoló a csatolmányban olvasható.

 

A zárórendezvényről készült fényképek: 

 20190508 143610

 

A zárórendezvényről készült videók:

 

 

A tehetséggondozó programról készült film:

 

 

Csatolmányok:
Download this file (beszámoló.pdf)beszámoló.pdf555 kB

Autó tudósok

A matematikai, a természettudományos és a digitális kompetenciák erősítését szolgáló hazai és határon túli tehetségsegítő programok támogatása

Kedvezményezett: Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium

Pályázat címe: Autó tudósok

Támogatás összege: 1497000

Támogatás intenzitása: 100%

Projekt vége 2019.06.30

Pályázati azonosító NTP-MTTD-18-0146

PROJEKT BEMUTATÁSA

Az Autó tudósok komplex természettudományos tehetséggondozó program célja, hogy a mai korban megjelenő autonóm autók működését elemezzük, modellezük ezzel informatika, fizika, kémia és matematika tudomány területeken diákjainkban átfogó, komplex gondolkodásmódjukat gazdagítsuk, fejlesszük. Mindezt tegyük, úgy, hogy az autók iránti általános érdeklődést kihasználva kis csoportokban dolgozva ők maguk fedezzék fel az ide kapcsolódó jelenségeket, összefüggéseket. Ebben a folyamatban a foglalkozás vezetője leginkább mentori feladatokat lát el. Az egyes jelenségek vizsgálatához Lego elemekből modelleket építenek, kísérleti összeállítás terveznek, méréseket végeznek és elemeznek. A megszerzett ismereteket később a 3 napos szaktábor keretében egy terepasztalon elvégzendő feladat végrehajtása során alkalmazniuk is kell. Ezzel a folyamattal a gyerekek a természettudományos gondolkodás folyamatát gyakorolják be. Fejlesztik a matematikai, természettudomány, digitális és technikai kompetenciájukat.

A foglalkozások felépítése és módszertana biztosítja, hogy a résztvevők számára élmény és felfedező központú legyen. Kooperatív oktatási módszereket alkalmazunk. A foglakozást vezető tanárnak leginkább mentori szerpe van, foglakozások témájának meghatározásán túl. A délutáni foglakozások 4 db 4 fős kooperatív csoportban zajlik. A diákok csoport alakítását megpróbáljuk befolyásolni különféle teszt eredményei alapján és így kialakítani a felelős szerepeket az egyes diák személyiségének megfelelően a kis csoportban. Így mindnyájan megélhetik, hogy mik az erős oldalaik és egyúttal az együttműködésre való kényszer miatt fejlesztődik a gyenge oldaluk is. A foglalkozások témái és a diákok kiválogatásának módszere garantálja, hogy olyan diákok kerülnek a csapatba, akik a téma iránti érdeklődésük által tovább erősítik vagy digitális, vagy természeti, vagy matematikai, vagy technikai kompetenciájukat.

A délutáni foglakozások terveink szerint péntekenként 15:00 és 19:00 között zajlanak. Programnak része, hogy testileg, lelkileg, szellemileg fel tudjanak frissülni. Foglalkozások alatt gyerekek számára rendelkezésre áll büfé, ahol igyekszünk olyan élelmiszereket kínálni számukra, amelyek felfrissítik, kellő energiával látja el őket. A felfrissülést szolgálja az egyes foglalkozások bevezetésére és a szünetek végére tervezett játékok, amelyek megmozgatják őket és olyan képességeiket fejlesztik, amelyek a személyiségüket, kreativitásukat, együttműködő képességre van hatással és egyben kikapcsolja is őket. A szaktáborban foglakozások között rendelkezésre álló holt idő és a helyszín alkalmat ad egyéni, vagy csoportos feltöltődésre: Társasjátékokra, csapatjátékokra az udvaron, vagy éppen közös számítógépes játékokra. A két idősebb önkéntes diák ezen feladatok ellátásában segíti a munkát.

Csatolmányok:
Download this file (tehetseg.pdf)Talentum cikk481 kB